Jak napisać menu weselne? Wszystko o układaniu i projektowaniu
Jak zaskoczyć Waszych gości weselnych? Jednym ze sposobów może być wydrukowanie eleganckiego menu weselnego, które będzie informować o rodzajach serwowanych potraw i o godzinach ich wydawania. Ale jak zaprojektować menu weselne, aby było czytelne i spójne z innymi elementami dekoracyjnymi? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
Ciepłe posiłki, zimne przystawki, słodki stół – co napisać w menu weselnym?
Skład menu weselnego będzie oczywiście zależał od Waszych preferencji. Nowożeńcy mogą zdecydować się zarówno na tradycyjne potrawy serwowane na polskich weselach, jak i kuchnię z różnych zakątków świata. Bez wątpienia Wasi bliscy będą przede wszystkim zainteresowani obiadem weselnym, który zostanie podany po Waszym przybyciu na salę.
Na wstępie sprawdźcie, jaką rolę pełni menu weselne w organizacji przyjęcia. Z tego artykułu dowiedzcie się, dlaczego jego obecność na imprezie weselnej jest tak istotna.
Jak napisać menu weselne z godzinami? Koniecznie uwzględnijcie dania na ciepło
W menu weselnym warto zawrzeć informacje o potrawach mięsnych, jak i wegetariańskich lub wegańskich, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Jeśli wybrana przez Was kuchnia będzie egzotyczna, to warto umieścić informację o daniach pikantnych, jeśli takie się będą na stole znajdować. Najważniejsze jednak są informacje o daniach gorących.
Własne menu weselne z powodzeniem będzie pełniło swoją funkcję, gdy wypiszecie kolejno wszystkie dania na ciepło wraz z godzinami ich wydawania. Warto też wspomnieć, że herbata i kawa są wydawane bez ograniczeń w przeznaczonym do tego miejscu. Nie zapomnijcie także o porze wydania tortu weselnego, bo nie na każdym weselu standardem jest pojawienie się go o stałej porze.
Czy osobne menu weselne na słodki stół to dobry pomysł?
Słodki stół to zakątek na sali weselnej, który przez cały czas trwania imprezy oferuje słodkie przysmaki. Mogą stać na nim ciasta, owoce, cake popsy, monoporcje i inne cukiernicze specjały. Powinien być tam również ustawiony termos z kawą i herbatą. Na słodkim stole watro postawić osobne menu weselne, aby goście weselni wiedzieli, jakie desery są dostępne. Możecie umieścić na nich również informacje o alergenach lub zawartości laktozy w deserach. Goście o specyficznych wymogach żywieniowych na pewno docenią ten gest.
Jak zaprojektować menu weselne?
Jak wygląda przykładowe menu weselne? Sprawdźcie, jakie szablony menu weselnego oferujemy w naszej drukarni i dobierzcie je do pozostałych elementów papeterii ślubnej. Gdy znajdziecie interesujący Was szablon, czas przejść do naszego intuicyjnego kreatora online. W nim możecie wybrać wzór menu na wesele, który najbardziej Wam się podoba.
Jak ułożyć środek menu weselnego? Przede wszystkim całość musi być czytelna. Najlepiej, by menu zawierało listę ciepłych posiłków, które pojawią się w trakcie wesela, ale można również umieścić w nim zimne przekąski. Większą czcionką warto wypisać dania na gorąco, pod spodem mniejszą czcionką podać godzinę, a pod nią dodatkowo krótko opisać, jakiego posiłku mogą się spodziewać.
Karta menu na wesele – wzór
Przykładowy układ menu na wesele będzie prezentował się mniej więcej tak:
Obiad weselny
17:00
Zupa pieczarkowa lub krem z białych warzyw
Rolady drobiowe lub kotlet schabowy
Ziemniaki gotowane, kluski śląskie lub frytki
Talerz surówek
Deser
17:45
Lody z sosem truskawkowym
Kawa lub herbata
I Danie na Gorąco
19:00
Łosoś z suszonymi pomidorami
Pierogi ruskie
II Danie na Gorąco
20:00
Specjały z ciasta francuskiego
Grillowane warzywa
III Danie na Gorąco
22:00
Żurek staropolski
TORT WESELNY
24:00
IV Danie na Gorąco
00:45
Udziec z surówkami
V Danie na Gorąco
1:30
Barszcz czerwony
Rozchodniaczek
2:30
Sałatka grecka z serem feta
Śledź w occie
W menu weselnym nie trzeba umieszczać wielu ozdobników, zdecydowanie lepiej prezentuje się minimalistyczny design. Goście mogą wówczas skupić się na potrawach, których spróbują w trakcie przyjęcia.
Ile menu powinno stać na stole weselnym?
Ile menu powinno znaleźć się na stołach na Waszym weselu? To zależy od Waszych możliwości finansowych. W najprostszym wariancie na okrągłych stołach możecie ułożyć nawet po jednym egzemplarzu menu na stole. Musicie wtedy jednak zadbać, by było odpowiednio duże i czytelne nawet z daleka. W przypadku stołu prostokątnego możecie położyć jeden egzemplarz co parę osób.
Jeśli jednak nie musicie się za bardzo ograniczać z finansami, możecie rozważyć też wydrukowanie po jednym menu na każą osobę. To bardzo wygodne rozwiązanie, jednak na pewno nie jest obowiązkowe. Dobrym kompromisem będzie wydrukowanie jednego egzemplarza menu na około 3 gości weselnych.
Idealne menu weselne to takie, które zostało zaprojektowane przez Was samodzielnie, z myślą o Waszych bliskich. To miły gest w stronę Waszych gości, ułatwienie organizacyjne, a także miły dla oka akcent dekoracyjny.
Zobacz także: Jak ustawić stoły na weselu?